Skip to content
large_fill_8656110417_0e84f46853_o.jpg

Algemene voorwaarden

  • Catégorie: Legal advice
  • Date de publication: 21 March 2023

Beste collega’s,

Recent is het Burgerlijk Wetboek gewijzigd op verschillende vlakken onder andere met de wet van 28 april 2022 houdende boek 5 “Verbintenissen” van het Burgerlijk Wetboek. Deze wijzigingen zijn in werking getreden op 1 januari 2023.

Zo is er nu een nieuw artikel 5.23 dat belangrijk is voor uw algemene voorwaarden.

Artikel 5.23 van het burgerlijk wetboek luidt als volgt:

“Art. 5.23. Algemene voorwaarden
De opname van algemene voorwaarden van een partij in het contract vereist hun effectieve kennis door de andere partij of ten minste de mogelijkheid voor deze om er effectief kennis van te nemen, alsook hun aanvaarding.
Bij conflict tussen de algemene voorwaarden van een van de partijen en de onderhandelde voorwaarden, komt voorrang toe aan deze laatste.
Verwijzen aanbod en aanvaarding naar verschillende algemene voorwaarden, dan komt het contract niettemin tot stand. Beide algemene voorwaarden maken deel uit van het contract, met uitzondering van de onverenigbare bedingen.
In afwijking van het derde lid komt het contract niet tot stand indien een partij vooraf of zonder onnodige vertraging na de ontvangst van de aanvaarding uitdrukkelijk, en niet door middel van algemene voorwaarden, aangeeft dat zij niet wil gebonden zijn door een dergelijk contract.”

Wat betekent dit concreet:

1.Zorg ervoor dat u uw algemene voorwaarden duidelijk aan de tegenpartij meedeelt voor u een overeenkomst sluit en vraag uitdrukkelijke aanvaarding zodat de algemene voorwaarden deel uitmaken van uw overeenkomst.

2.Als uw algemene voorwaarden in strijd zijn met uw bijzondere contractvoorwaarden, dan gaan de bijzondere voor op de algemene. Dit is een algemeen rechtsbeginsel dat nu gecodificeerd werd (lex specialis derogat generali).

3.Als koper en verkoper conflicterende voorwaarden hebben, dan komt het contract wel tot stand maar de conflicterende clausules heffen elkaar op (dit is de “knock-out rule” die vroeger slechts één van de mogelijkheden was). Op dat punt zal het gemeen recht van toepassing zijn. Een voorbeeld: de verkoper wenst een betaaltermijn van 8 dagen, de koper wenst een betaaltermijn van 2 maanden. Beide clausules heffen elkaar op en de gemeenrechtelijke betaaltermijn van 30 dagen (wet betalingsachterstand) zal van toepassing zijn.